Porcelanska ali mrazoodporna keramika je posebna vrsta materiala

Keramika je dandanes na voljo v več različicah. Še posebej znana je na primer porcelanska, ki se neredko imenuje tudi kot mrazoodporna. Zanjo je značilno, da praktično ne vpija vode. Da pa se določena keramična ploščica lahko sploh klasificira, mora biti njeno vpijanje vode manj kot 0,5 %.

Za izdelovanje takšne keramike pa je potrebna prav posebna vrsta gline. Vsebuje večji del minerala kaolina ter ima drugačno razmerje osnovnih elementov. Tudi žganje poteka pri precej večjih temperaturah.

Porcelanske v primerjavi z navadnimi keramičnimi ploščicami

Na voljo je torej različna keramika oziroma različne vrste keramičnih ploščic. Za porcelanske ploščice je značilno, da so v primerjavi z navadnimi keramičnimi precej močnejše, težje, bolj odporne. Posledično se takšna keramika uporablja kot talna obloga za talne površine, ki je nekoliko bolj obremenjena.

Ploščice iz porcelana so tako lahko odlična izbira za terase, balkone, dvorišča, ne nazadnje tudi za spodnje dele fasade ali pa kot fasadna obloga. Ker je ploščica iz porcelana že sama po sebi neporozna, ne potrebuje debelega sloga glazure, da bi dovolj dobro ščitila pred vpijanjem vode. Za ploščice iz porcelanske keramike je značilno, da so glazirane s tanjšim slojem glazure. Seveda je takšna keramika zato bolj groba, prisoten je naravni videz. Prav tako ima posebno teksturo. Je dobrodošla izbira za vse oblikovalske projekte, ki imajo cilj umetno okolje čim bolj približati naravnemu.

Ploščice iz porcelana za zunanje in notranje prostore

Porcelanska keramika se kot takšna lahko koristno uporabi tako za zunanje kot tudi notranje prostore. V sodobno zasnovanih domovih takšen material pogosto pokriva vse talne površine. Za stene v kuhinji ter kopalnici se uporabljajo porcelanske ali pa stenske keramične ploščice, neredko tudi v kombinaciji obeh vrst.

Za zunanje talne površine pa je precej bolj dobrodošla porcelanska keramika, ki ima bolj grobo površino. Ta pa učinkovito preprečuje drsenje.